Vele miljoenen ingezameld voor Russische Aliyah naar Israël

Nov 23, 2022 | Nieuws

Sinds de militaire aanval van Poetin op haar buurland Oekraïne zijn meer dan 50.000 olim (nieuwe immigranten) in Israël aangekomen. Deze mensen vanuit deze omvangrijke groep komen zowel uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, met behulp van de Jewish Agency for Israel, en de financiële steun vanuit de Joodse Federatie van Noord-Amerika. Zij hebben een totaalbedrag van 3 miljoen dollar opgehaald om op deze wijze de hoge kosten te dekken voor het aliyah maken naar het beloofde land van God.  

Dezelfde organisatie, het JFNA, zegde tevens nog een extra bedrag toe aan het Jewish Agency, ter hoogte van 4 miljoen dollar. Dit geld is bestemd voor noodhulp voor de komende maanden tijdens de strenge winters in het land van Zelensky. Het is niet alleen bestemd voor kleding en voedsel, maar ook voor de aanschaf van draagbare kachels en kookfornuizen. Het geld en de benodigde hulp dient specifiek is bestemd voor de meer dan 20.000 Oekraïense Joden die gevlucht zijn voor het militair geweld en ergens anders in het land onderdak hebben gevonden. Verschillende Joodse non-profit organisaties, waaronder de American Jewish Joint Distribution Commitee (JDC), en enkele NGO’s zorgen ervoor en zien erop toe dat het geld en het materiaal op een juiste wijze besteed en verdeeld wordt onder de Joodse behoeftigen.

 

Eenheid en naastenliefde

Naast de financiële hulp en praktische ondersteuning vanuit het JFNA, pleit deze Joods-Amerikaanse organisatie ook voor het (tijdelijk) onderbrengen van Joden in Noord-Amerika. Sowieso is Eric Fingerhut, president van het JFNA, blij en enthousiast over de omvang en de hoogte van de collectieve bijdrage voor de hulp vanuit de Joodse gemeenschap in Noord-Amerika. Hij zegt hierover: ‘De Noord-Amerikaanse joodse gemeenschap blijft op een geweldige manier reageren op de crisis in Oekraïne. Deze collectieve reactie is een mooie weerspiegeling van onze normen en waarden als uiting van naastenliefde.’