UPDATE SITUATIE OEKRAÏNE

by | Mar 3, 2022 | Nieuws, Ukraine

“MET SPOED DEZE DAGEN ZOVEEL MOGELIJK DE JOODSE OEKRAÏNERS HET LAND UIT KRIJGEN VOORDAT HET TE LAAT IS”

Dat werd mij vanuit Polen duidelijk gezegd tijdens het telefonisch overleg dat ik woensdagavond had.

 

De afgelopen dagen heb ik diverse berichten doorgestuurd gekregen waarin de rol van Europa belicht werd die daarin een kwalijke rol zou spelen en dat Rusland gedwongen werd om in te grijpen.

Wie heeft er eigenlijk gelijk? Is dat op dit moment belangrijk? Ik denk dat we ons als gelovigen momenteel moeten richten op de hulpverlening van de burgers die slachtoffer zijn van een oorlog die nu gaande is.

We weten dat er een dag komt dat de Here God alle volken voor Zich zal brengen en dat Hij rechtvaardig zal oordelen. Maar aan ons is nu de oproep om te helpen bij het thuisbrengen van het Joodse volk.

Al jaren weten we dat er een tijd gaat komen dat de Here God een periode van de jagers zal toestaan en zo de situatie zal gebruiken om Zijn volk te forceren om naar Israël, hun thuisland, op te gaan: Aliyah te maken. (Jeremia 16: 16)

 

Hierbij een korte impressie waar we als EZRA / Pillar of Fire momenteel mee bezig zijn.

In de afgelopen week is het erg druk geweest met telefoontjes, bezoek aan Duitsland en overleg over de situatie in Oekraïne. De laatste info is dat het daar steeds kritieker wordt en de tijd dat we nog mensen kunnen halen uit bijvoorbeeld Kiev is, zoals het nu lijkt, bijna voorbij.

Brandstof is in Oekraïne nog maar beperkt beschikbaar, voedsel raakt op en zelfs in Polen wordt het steeds moeilijker. Bovendien krijgen de landen waar de vluchtelingen naar toe trekken ook te maken met logistieke problemen.

Sinds we officieel werken met Ezra International hebben we overleg met de teams in Oekraïne (25 personen), Polen, Moldavië, Bulgarije, etc.

In Polen zijn er meer dan 800 bedden beschikbaar en daar rijden nu 3 (mogelijk 4) bussen heen en weer om Joodse vluchtelingen op te halen en naar opvanglocaties te brengen. In samenwerking met het Joods Agentschap zullen deze mensen vervolgens naar Israël gebracht worden.

Afgelopen week hebben we o.a. financieel geholpen met het ophalen van weeskinderen in Odessa, die vandaag (3 maart) vanuit Roemenië naar Israël vliegen. Ook hebben we 6 bussen gefinancierd om Joodse Oekraïners naar Polen te brengen. Dit is buiten de gebruikelijke zaken waar we al bij betrokken zijn. We doen dit allemaal samen met Joodse organisaties.

Op dit moment horen we van de teams dat deze dagen zijn zeer cruciaal zijn. We moeten NU ons uiterste best doen om zoveel mogelijk mensen weg te halen uit de oorlogssituatie. De insteek blijft: direct door naar Israël! Helaas lukt dat niet voor iedereen.

    

(Foto’s: hulpgoederen worden ingezameld en mensen worden geholpen in Moldavië)

 

Momenteel hebben we gesprekken om Joodse mensen naar het Westen te halen. Dat is o.a. de reden dat ik de afgelopen weken tweemaal in Duitsland ben geweest.

Nederland is nu dus ook een optie om vluchtelingen op te vangen. Dit aantal is zo groot dat we ons gewoon niet kunnen voorstellen wat dat de komende tijd, ook voor ons, gaat betekenen.

We hebben hier inmiddels ook een touringcar aangeboden gekregen en chauffeurs hebben zich gemeld om deze te besturen. We hebben wijsheid nodig en overleggen met de teams wat het beste is en hoe we dit alles moeten aanpakken.

 

En wat kunt u doen?

Bidden: uw gebed is hard nodig. Gebed voor bescherming, voor wijsheid, voor kracht etc.

Financiën: momenteel zijn de kosten die de teams moeten maken zeer hoog vanwege o.a. aankoop van voedsel, brandstofkosten, huisvestings-/overnachtingskosten voor de vluchtelingen, etc.

Zo kosten alleen al de bussen in Polen dagelijks € 1.000 (per bus) inclusief brandstof en voedsel voor de vluchtelingen en de lijst gaat nog wel verder.

Wat de werkers betreft: het is zo geweldig om te horen hoe gemotiveerd iedereen is, hoe men bereid is om met gevaar voor eigen leven elke dag op pad te gaan en dagen van 16 tot 18 uur geen uitzondering zijn.

Wilt u financieel bijdragen? Klik dan hier.

 

We zijn zeer dankbaar voor de vele giften die we tot nu toe mochten ontvangen. Aan God alle dank. We bidden dat het werk een krachtig getuigenis mag zijn en dat God alle eer krijgt.

 

Jack van der Tang

 

Jesaja 43: 5, 6

 Wees niet bevreesd, want Ik ben met u.

 Vanwaar de zon opkomt, zal Ik uw nageslacht halen

 en vanwaar zij ondergaat zal Ik u bijeenbrengen.

 Ik zal zeggen tegen het noorden: Geef!

 En tegen het zuiden: Weerhoud niet!

 Breng Mijn zonen van ver,

 en Mijn dochters van het einde der aarde.