Al eerder vertrok de opperrabbijn van Moskou uit het land van Poetin, zie https://pillaroffire.nl/2022/06/gevlucht-uit-moskou/. In die tijd verbleef hij samen met zijn vrouw in Europa en het land Israël. De reden voor z’n vertrek was dat hij zich niet kon vinden in het buitenlands beleid van Rusland: de militaire aanval op het buurland Oekraïne. Nu heeft Goldschmidt definitief de knoop doorgehakt.

Door Philip van den Berg

Ondanks zijn politieke statement met betrekking tot het militair en politiek beleid van Poetin, werd Pinchas Goldschmidt onlangs door de Joodse gemeenschap in Moskou opnieuw herkozen als opperrabbijn van diezelfde stad. Een veelzeggende keuze, zowel richting de opperrabbijn als richting de politieke leider van Rusland, de heer Poetin.

In de afgelopen periode verbleef het echtpaar Goldschmidt voor een langere tijd in Europa en Israël. Zij hielpen onder meer geloofsgenoten die op de vlucht waren voor het oorlogsgeweld. Maar ondanks zijn herverkiezing nam de opperrabbijn van Moskou onlangs alsnog zijn ontslag. De reden voor dit besluit lichte hij toe door aan te geven dat hij met pijn in z’n hart deze keuze heeft moeten maken in het belang van de Joodse gemeenschap en om hen niet in moeilijkheden en gevaar te brengen.