Meer dan 500 Holocaust-overlevenden maakten hun aliyah in 2022

Apr 26, 2023 | Algemeen, Nieuws

Uit onlangs gepubliceerde cijfers van het ministerie van Aliyah & Integratie blijkt dat een groot aantal overlevenden van de Holocaust vorig jaar aliyah maakten naar Israël. De belangrijkste reden hiervoor was de militaire aanval van Rusland op het land Oekraïne. De meeste van deze mensen kwamen dan ook uit het door het militair geweld en strijd geteisterd Oekraïne.

 
 

De staat Israël

Sinds de oprichting van de staat Israël hebben bijna 53.000 Holocaust-overlevenden zich gevestigd in het beloofde land van JHWH.
Meer dan de helft van bovengenoemd aantal komt uit de voormalige Sovjet-Unie. Een ander aanzienlijk aantal is afkomstig uit het land van Zelensky.
 

Cijfers en tabellen

Volgens de cijfers en de overzichten van het ministerie van Aliyah en Integratie is een sterke toename zichtbaar van 1989.
Het jaar daarop 1990 was het aantal Holocaust-overlevenden het hoogst, waarvan de meerderheid opnieuw afkomstig was uit Rusland, zoals onderstaand overzicht laat zien:
 
Rusland     : 8593
Oekraïne   : 1
Frankrijk  : 17
Roemenië : 45
Bulgarije   : 14
Polen         : 6
Venezuela: 1
 
  

 

 

COVID 19?

Het jaar met het laagste aantal Holocaust-overlevenden die alijah volledig naar het beloofde land van JHWH was 2020.
Toen lag het aantal van 150 dat hun heil zocht in hun nieuwe vaderland Israël. Dit lage aantal is zeer waarschijnlijk te herleiden tot de doodlopende uitbraak van COVID-19. Opvallend is dat nog geen twee jaar later, in 2022, de meeste Holocaust-overlevenden de stap maken om hun alijah te maken naar het beloofde land van Abraham, Izaäk en Jakob. In het betreffende jaar overleven zo’n 575 overlevenden van de Holocaust de keuze om hun leven in hun thuisland achter zich te laten en een nieuw bestaan ​​op te bouwen in het land Israël.
 
 

Enkele getallen

Het kenmerk van deze groep mensen komt uit Oekraïne en Rusland, maar sommige Holocaust-overlevenden komen uit Frankrijk, Duitsland en zelfs uit landen als Marokko, Spanje, Moldavië en Canada. Het is natuurlijk niemand dat de mensen uit deze groep behoorlijk op leeftijd zijn. Bijna 250 personen hadden de leeftijd tussen de 75-85 jaar. De overige deelnemers uit deze groep waren 85 jaar en ouder. Qua geslacht bestond de groep uit bijna 350 vrouwen en zo’n 225 mannen.
 

Voorzieningen

Veel Holocaust-overlevenden kronkelen zich in de stad. Niet vreemd omdat daar meer voorzieningen voor ouderen aanwezig zijn.
De steden die geliefd zijn onder de Holocaust-overlevenden zijn: Haifa, Jeruzalem, Netanya, Bat Yam en Askelon.