“Veel gezinnen die besluiten naar Israël te repatriëren, maken zich zorgen over de vraag: waar te beginnen? Om met succes in een nieuwe omgeving te assimileren, is het hoe dan ook belangrijk om jezelf eerlijk een paar vragen te beantwoorden: wil ik echt een Israëliër worden en geworteld raken in dit land? En wat ben ik persoonlijk bereid op te offeren op weg naar dit doel? Er kan veel worden gedaan, en hoe gemakkelijk het ook klinkt, alles ligt in onze handen. Daarom moet je allereerst je leven in eigen handen nemen, een plan opstellen, prioriteiten stellen en geleidelijk stap voor stap in die richting gaan. Een boom wordt immers lange tijd voorbereid om te bloeien en vrucht te dragen. Onze familie was dus klaar om geduld te hebben.”

Evgenii en Elena kwamen samen met hun kinderen, Alisa en Gleb, niet geheel toevallig bij het Joods Agentschap opdagen – de kwestie van Aliyah maken werd dag in dag uit besproken in het gezin. Helaas konden ze hier niet eerder over beslissen omdat de moeder van Evgenii ernstig ziek was. De Joodse wortels van de familie komen van haar en zij was het die ons als gezin vroeg terug te keren naar onze wortels en oorsprong. In het Hebreeuws betekent het woord ‘Aliyah’ ‘stijgen’. Het concept is complex, veelzijdig, impliceert het bereiken van een nieuw niveau, zowel fysiek als spiritueel. Maar, zoals u weet, vereist stijgen meer inspanning dan afdalen!

De familie verscheen op 21 januari 2019 voor het eerst in het Joods Agentschap in Bendery. De JA-coördinator daar introduceerde ze in de doelen en doelstellingen van het Joods Agentschap. Het is zo goed, en misschien verrassend, dat er zo’n organisatie is als het Joods Agentschap die potentiële Olim kennis laat maken met het land waar ze heen gaan; waar ze voor altijd zullen leven – hen bekend makend met de manier van leven, de cultuur, tradities en gebruiken van dit land – helpt bij het verzamelen van de nodige documenten en helpt bij het bepalen van het beste repatriëringsprogramma. Evgenii zet het verhaal voort:

“Er zijn veel moeilijkheden die moeten worden overwonnen om het doel te bereiken om Aliyah te maken – zowel financieel als moreel. En ik zou hier meer in detail op willen focussen. Onze familie wendde zich tot de coördinator van Ezra International in Moldavië – Alla – en sprak over het leven en de moeilijkheden waarmee we gedurende een volledig jaar in ons Aliyah-proces werden geconfronteerd. Haar reactie was ogenblikkelijk. Het is zo geweldig dat Ezra bestaat, ze helpen bij het verzamelen, uitvoeren en opnieuw registreren van de benodigde documenten, bieden hulp bij het kopen van noodzakelijk voedsel en essentiële goederen en vieren zelfs de feestdagen. Ezra leidde ons door het hele voorbereidingsproces en ondersteunde ons financieel en moreel. Bedankt voor de hulp en steun. Tijdens het verzamelen en verwerken van documenten vergezelden en stuurden zij ons. Dit is echte ondersteuning en hulp. Hoe belangrijk is het voor repatrianten (nog meer in de moeilijke tijd die gepaard gaat met de zich ontvouwende pandemie) om zorg en steun te voelen van de staat die ze in de nabije toekomst verlaten. Is er iets soortgelijks in andere staten? Ik kan het nauwelijks geloven. Op 15 september 2020 ontvingen we het langverwachte visum om Israël binnen te komen voor permanent verblijf. Wat tot voor kort onmogelijk leek, is REALITEIT geworden!! Op 29 september 2020 vertrokken we naar Israël!”

“Een nieuw leven en thuisland wachten op ons. Geloof het – alle dromen komen uit!”