Een groep verontruste nieuwkomers (olim) schrijft brief naar het kabinet

Mar 27, 2023 | Algemeen, Nieuws

Bijna tweeduizend nieuwkomers in Israël, met verschillende achtergronden, waaronder conservatieve, hervormings-gezinde, orthodoxe en seculiere joden, riepen het kabinet, onder leiding van premier Netanyahu, op om de staats-rechtelijke hervormingen te stoppen. Deze Joden groep heeft zich verenigd onder de naam Olim for Democracy en zijn afkomstig uit verschillende landen, waaronder Australië, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Rusland, Zuid-Afrika en Argentinië.

 
 
In hun korte vragen zij ook aan het Joods Agentschap om een ​​helder en duidelijk besluit te nemen. Zij schrijven onder meer: ​​’ Wij schrijven u als oliem en olot, gescheidene Israëlische burgers uit vrije keuze, die een actieve keuze hebben gemaakt om alles wat ons bekend was in onze landen van herkomst achter te laten en ons veel te smeden aan het lot van dit land. ‘ Verderop in hun briefing zegt deze groep: ‘ Wij schrijven deze briefing met pijn in het hart. De zionistische visie die ons inspireerde – en alle oliem die ons voorgingen – is gekapt door extremisten, die de structuur van het land als een joodse en democratische staat bedreigen. ‘ 
 
 
 
Ten aanzien van de justitiële hervormingen maakt de groep, Olim for Democracy , duidelijk dat het gerechtelijke hervormingspakket, dat door de huidige voorgestelde Israëls delicate systeem van checks and balances dreigen te beschadigen, de Israëlische samenleving kwetsbaar maakt voor een tirannie van de economie. 
 

Democratie?

Bovendien laat deze groep van verontruste nieuwkomers weten dat zij zijn uit meerdere Joodse verwanten verspreid over de hele wereld. Hierdoor weten zij hoe het is om als minderheidsgroep te maken om discriminatie en vooroordelen te krijgen. In hun ogen is het ondenkbaar dat de staat Israël, waar de Joden de meerderheid vormen, de basisrechten van vrouwen en minderheidsgroepen, inclusief Arabieren, leden van de LGBTQ-gemeenschap, christenen en anderen, zo ernstig kunnen bedreigen. 
 
 
  

 

Kamerbreed

De brief, ondertekend door bijna tweeduizend nieuwkomers (oliem), vertegenwoordiging, zoals eerder al kort is aangestipt, het volledige spectrum van de Israëlische politieke en maatschappelijke levensstijlen. In het verlengde hiervan vermeld zij tevens naar de Wet op Terugkeer, waarin wordt beloofd dat Israël een veilige haven zal zijn voor alle Joden die worden vervolgd. 
 

Dreiging

Echter, de huidige ontwikkelingen binnen de politieke arena rond de huidige wetgeving dwingt Joden om te kiezen tussen het leven in een samenleving waar zij beperkt en gediscrimineerd kunnen worden vanwege bijvoorbeeld hun politieke visie of geloofsovertuiging. Mogelijkheid bestaat, zoals sommige coalitiepartners binnen het kabinet al ‘voorzichtbaar’ hebben geopperd, om te verhuizen met joodse grootouders, hun joodse status en alijah-opties te ontnemen! 
 
  

Veilige haven?

In het kort staat verder dat de Israëlische Wet op de Terugkeer dat Israël een veilige haven zal zijn voor alle Joden die vervolgd worden; maar vandaag de dag, ondanks het toenemende antisemitisme wereldwijd, dwingt de huidige wetgeving de Joden om te kiezen tussen leven in een samenleving waar ze het slachtoffer kunnen worden van haatmisdrijven of verhuizen naar een land met beperkte vrijheden en een gecompromitteerd rechtssysteem.
 

Steunbetuiging

De verontruste groep nieuwkomers houdt haar korte met de toevoeging dat zij hun stam toevoegt aan de versterkende groep bekende Israëliërs, erkende experts op verschillende terreinen binnen de maatschappij (oa. economisch, financieel en juridisch), maar bestaande uit gedecoreerde en actieve officieren en buitenlandse bondgenoten .  Zij stuurden de brief onder meer aan Ofir Sofer, minister van Aliyah en Integratie, Amichai Chikli, minister van Diasporazaken en Antisemitismebestrijding, het Joods Agentschap voor Israël olv voorzitter Generaal-majoor. (Res.) Doron Almog en CEO Amira Aharonovitz spreken over Nefesh B’Nefesh en haar CEO rabbijn Yehoshua Fass.