Bekende Russische zangeres veroordeelt de oorlog in Oekraine vanwege de arrestatie van haar man

Sep 26, 2022 | Nieuws

In het land van Poetin veroordeelde de alom bekende zangeres Alla Pugacheva zeer recent de oorlog in Oekraïne via haar Instagram. Aanleiding hiertoe was de arrestatie van haar Joodse echtgenoot, omdat hij een ‘buitenlandse agent’ zou zijn. Via hetzelfde social medium betuigde de Russische zangeres eveneens haar steun en liefde aan haar man, de Joodse komiek Maksim Galkin.

Door Philip van den Berg

Haar Joodse echtgenoot werd onlangs toegevoegd aan de lijst van ‘buitenlandse agenten’. Een standaard methode om mensen de mond te snoeren die zich kritisch uitlaten over de Russische regering en haar leider Poetin. Inderdaad liet Maksim Galkin zich kritisch uit over de Russische inval in Oekraïne. Niet vreemd, mede omdat zijn moeder van origine afkomstig is uit de stad Odessa. Op de eerste dag van de inval door Rusland zette de komiek al zijn gevoelens hierover op Instagram, waar hij zei: ‘Woorden kunnen niet uitdrukken hoe ik me voel! Hoe is dit mogelijk!’ Deze en andere uitspraken leidde al tot een veroordeling van de echtgenoot van de Russische zangeres door de Russische ministerie van Justitie.

.

 

 

 

Satire

De Joodse komiek liet zich niet intimideren en gaf al snel aan dat hij zijn beroep niet zou verloochenen en zich niet zou aanpassen aan het heersende politieke klimaat in zijn land. Via Instagram meldde Galkin opnieuw dat hij niet opeens gaat stoppen met het maken van grappen over Rusland, haar leiders en de politiek. Humor en satire zijn wezenlijk onderdeel van mijn leven. Ik blijf grappen maken.

Een gewaagde stap, die niet zonder risico is, want wanneer iemand de gebeurtenissen bestempeld als een oorlog of zich uitspreekt tegen het politiek beleid van Poetin, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van minimaal 15 jaar. Ook het optreden en de statement van de geliefde Russische zangeres Pugacheva is veelzeggend, ondanks haar leeftijd. Waarom? Zij is al vele decennia lang een zeer gewaardeerd en geliefd persoon onder de bevolking in het grote Rusland.

Geliefd en populair

De bekende Russische zangeres Pugacheva schreef in haar verklaring het volgende: ‘Ik verzoek om toegevoegd te worden aan de gelederen van buitenlandse agenten van mijn geliefde land. Ik ben solidair met mijn man, een eerlijke, respectabele en oprechte persoon, die een echte en onvergankelijke patriot van Rusland is, die zijn moederland welvaart, een vredig leven, vrijheid van meningsuiting en het einde van de dood van onze jongens wenst voor illusoire doelen die ons land in een paria veranderen en het leven van onze burgers verslechteren.

Geheim agenten

Door de steeds ruimere definitie van de term ‘buitenlandse agenten’ bestaat het risico dat steeds meer mensen, zowel individuen als organisaties, het risico lopen om beperkt te worden in hun handel en wandel. Dit geldt niet alleen voor hen die in Rusland wonen, maar bijvoorbeeld ook voor organisaties die gevestigd zijn in het buitenland en zich inzetten voor de Joden in de voormalige Sovjet-Unie.