Aleksandr en KseniyaT uit Uzhno Sakhalinsk

Jan 20, 2021 | Russia

Aleksandr maakt Aliyah met zijn vrouw, Kseniya en twee zonen – Artem en Daniil.

Aleksandr (Sasha) komt uit Uzhno Sakhalinsk, het verste punt van Oost-Rusland. Hier komt de zon op en het ligt dicht bij Japan. Aleksandr is Joods aan de kant van zijn vader, maar zijn ouders scheidden toen Sasha een klein kind was en hij groeide op zonder zijn vader. Hij trouwde, kreeg twee kinderen (beide jongens) en had een gewone baan. Sasha dacht helemaal niet aan Israël.

Zijn vader was lang geleden een Israëlische burger geworden. Het initiatief om de relatie met zijn vader te herstellen, kwam van de tante van Sasha, de zus van zijn vader. Zij vond Sasha’s vader in Israël en hij vloog naar het einde van de aarde om Sasha in Uzhno Sakhalinsk te ontmoeten. Het was een zeer warme ontmoeting, vader en zoon hadden een opmerkelijke, vreugdevolle hereniging. Natuurlijk begon zijn vader met Sasha te praten over zijn verhuizing naar Israël.

De tijd kwam dat Sasha volwassen werd en in deze moeilijke tijd van economische crisis en tijdens de covid-19 pandemie besloot hij samen met zijn vrouw en hun tienerzonen Aliyah te maken.

Ik ontmoette ze op het vliegveld in Moskou. Hun vlucht had ongeveer 9-10 uur geduurd. Wat mij vooral verbaasde toen ik Aleksandr zag, was dat hij een grote Davidster om zijn nek droeg. Dergelijke vrijmoedigheid wordt in Rusland niet vaak gezien onder het Joodse volk. Ik nam ze mee naar het hotel en onderweg hadden we een goed gesprek. De volgende dag vlogen ze naar Israël.