Aanpassen Wet op Terugkeer vereist tact en zorgvuldigheid

Feb 2, 2023 | Algemeen, Nieuws

De Ofek Israeli, een non-gouvermentele organisatie (NGO), berekende onlangs dat tot op heden bijna 32.500 mensen vanuit Rusland zijn afgereisd naar Israël. In vergelijking met het jaar 2021 is dat een enorme stijging van zo’n 400%, terwijl het jaar 2022 er nog niet voorbij is. De mensen deden dit door een beroep te doen op de Wet op Terugkeer. 

De getallen en berekeningen van Ofek Israeli, een organisatie die het maken van aliyah promoot, is ook vanuit Oekraïne een sterke stijging zichtbaar van meer dan 14.000 personen. Hetzelfde geldt voor een land als Wit-Rusland waar bijna 2.000 mensen alles achterlieten om zich te vestigen in het land Israël.
 
            

Alle werelddelen

Ook uit andere landen is een toename zichtbaar in het aantal mensen die hun heil zoeken in het beloofde land van God. Uit de landen Canada en de VS vertrokken meer dan 3.000 naar Israël en vanuit Frankrijk bijna 2.000 personen. Vaak speelt bij hun overwegingen verschillende beweegredenen een rol, waaronder: antisemitisme, familiebanden en/of de toekomst van hun kinderen. Eveneens uit andere werelddelen vertrekken mensen naar het beloofde land van God, zoals uit Afrika, Oceanië en Zuid-Amerika. Ter illustratie: uit Zuid-Afrika emigreerden bijna 500 mensen naar Israël en vanuit Ethiopië zelfs bijna 1.500 personen.
 

 

Doelstelling

Het streven van Ofek Israeli, net zoals vele andere organisaties, waaronder Ezra International, is het promoten van aliyah. Om dit te bewerkstelligen houdt ze binnenkort in de plaats Ashdod een conferentie. Deze bijeenkomst richt zich op de vele honderden vertegenwoordigers die werkzaam zijn over de gehele wereld. Deze mensen werken samen met de Joodse gemeenschap om mogelijke belangstellenden te begeleiden in het proces om aliyah te maken. Tijdens hun samenzijn ligt dit keer de focus op de vele programma’s die (toekomstige) immigranten worden aangeboden om zo iets te proeven van het land en de bevolking.
 

Dankbaar werk

Shimon Cohen, de Israëlische CEO van Ofek Israeli is dan ook bijzonder blij en trots op het werk dat zij de afgelopen jaren hebben kunnen verzetten. Hij zegt hierover onder meer: ‘In de afgelopen jaren is de immigratie naar Israël aangemoedigd met de hulp van honderden afgezanten over de hele wereld. Hij gaf ook aan dat wanneer de juiste informatie correct wordt verspreid onder Joden over de hele wereld, tienduizenden mensen aliyah maken naar Israël.’
 
De voorzitter van Ofek Israeli, Dimi Afratsev, bracht het als volgt onder woorden: ‘Ik ben trots op het voorrecht dat we hebben om de zionistische visie elke dag in ons werk te vervullen en om Israël elk jaar te versterken met tienduizenden nieuwe immigranten. Zelfs tijdens de crisis in Oekraïne, een land waar ik in het verleden als afgezant heb gediend, wisten we snel te reageren en ervoor te zorgen dat degenen die recht hadden op aliyah thuis zouden komen in Israël.